Digital (Sayısal)
Dijital ve fiziksel dünya arasındaki bağlantılar dijital iş ve süreçler için yeni fırsatlar ortaya çıkarmaya devam edecek. Dijital dünya, fiziksel dünyanın giderek detaylanan bir yansıması haline gelecek ve yeni iş modelleri ve dijital ekosistemler için önemli bir oyun alanı oluşturacak.
Trend No.4 : Virtual & Augmented Reality (Sanal ve Artırılmış Gerçeklik)
Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR), kişilerin birbirleri ve yazılım sistemleri ile etkileşimini yeni bir düzeye taşımayı vaadediyor. Örneğin VR, eğitim senaryoları ve uzak deneyimler için kullanılabilecek. Gerçek ve sanal dünyayı birleştiren AR, dijital görselleri, fiziksel nesnelerin üzerine bindirmek için uygun. Örneğin, GPS ve GIS bilgilerini birleştiren bir cep telefonu uygulaması, kamera ile alınan sokak görüntüsüne yer altı tesisatını bindirebilecek.VR ve AR gelişimini sürdürse de, geleneksel arabirimlerin ortadan kalkması henüz beklenmiyor. Bunun yerine sadece görselliğe odaklanan uygulamalar yakın gelecekte tüm duyulara hitap edebilecek şekilde çeşitlenecek. Şirketlerin 2020 yılına kadar salt görselliği aşan uygulamalara yönelmesi bekleniyor.
Trend No.5 : Digital Twins (Sayısal İkizler)
Üç ila beş yıl içerisinde milyarlarca şeyin (ürün, hizmet, vs.) sayısal ikiz adı verilen, Gerçek bir kişi yada fiziksel sistemin yerini alacak yazılım modelleri ile sunulması bekleniyor. Fiziksel dünya ile sensörler ve girdiler ile etkileşime geçen bu sistemler örneğin gerçek zamanlı hava şartlarını analiz ederek tahminleri hazırlayacak, gerekirse uyarı mekanizmalarını harekete geçirecek. Geleneksel izleme cihazlarının takibi ve kontrolü içinse artık kalifiye elemanlara ihtiyaç kalmayacak. Sayısal ikizler bunları yerini sensör ve kontrol üniteleri ile alacaklar. Fiziksel varlıkların sayısal ikizlerinin yaygınlaşması ile gerçek dünya dijital olarak giderek daha detaylı temsil edilecek.
Trend No.6 : Blockchain (Blok Zinciri)
Blockchain, basit olarak değer değişimlerinde her bir aktarımı sayısal olarak imzalayan, bu yolla dışarıdan müdahaleyi engelleyen bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Genel kullanım olarak ilk kez Bitcoin ile yaygınlaşan bu sistem bununla sınırlı kalmayarak muhasebe defterlerinin aktarımı, tapu işlemleri, telif içeren eserlerin dağıtımı gibi konularda iş modelini değiştirme potansiyeli içeriyor. Güvensiz olarak nitelenebilen ortamlara, güvenli transfer imkanı iddiasında bulunan teknoloji, şu anda pek çok banka ve finans kurumunun da önemli araştırma konuları arasında bulunuyor.
Devamı diğer sayfada...